
درباره ی اشکال مختلف گونیا
گونیا، ابزاری است مثلثی شکل که ممکن است از جنس های مختلف مانند فلزی، پلاستیکی و چوبی باشد. این ابزار برای اندازه گیری زاویه قائم و همچنین اندازه گیری زوایای مختلف میباشد؛ این ابزار یک نوع وسیله ی بسیار کاربردی برای مهندسان، معماران میباشد و همچنین در بسیاری از کلاس های ریاضیات و هندسه دانش آموزان دیده میشود. هرکدام از انواع آن با توجه به کاربردی که دارند باعث میشود اشکال مختلف گونیا وجود داشته باشد؛ از جمله ی آنهاگونیای 90 درجه، گونیای فارسی، گونیای مرکب و گونیای تاشو (بازشو) میباشد.
گونیای فارسی نوعی گونیای کاربردی برای اندازه گیری زاویه ی 45 درجه میباشد که در رده ی اشکال مختلف گونیا به این دلیل گونیای فارسی نام گذاری شده، که در صنایع چوب و قالب سازی به برش 45 درجه فارسی گفته میشود لذا چون از این گونیا اغلب برای اندازه گیری زاویه ی 45 درجه استفاده میگردد. البته لازم به ذکر است از این نوع گونیا برای رسم زاویه 135 درجه هم استفاده میشود. کاربرد عمده ی این گونیا در صنایع قالب سازی و چوب میباشد.
مقالات مرتبط با گونیا و دیگر لوازم ساختمانی را در سایت فروشگاهی اخوان الهی مطالعه نمایید!
گونیای 90 درجه نوعی دیگر از اشکال مختلف گونیا میباشد که به آن گونیای ساده نیز گفته میشود.این گونیا یک ابزار بسیار بسیار ساده است که در دسترس اکثر افراد به ویژه افراد محصل نظیر دانش آموزان و یا دانشجویان زیاد دیده میشود و وسیله ای بسیار پرکاربرد است که در عین حال استفاده از ان بسیار ساده است.
این گونیا که به دو شکل مدرج و غیر مدرج دیده میشود که در صورت غیرمدرج بودن صرفا برای خط کشی و در صورت مدرج بودن علاوه بر خط کشی کاربرد اندازه گیری نیز دارد. این نوع گونیا که از یک زبانه و دو بازو تشکیل شده است در طول های 150، 200، 250 و 300 میلی متر موجود میباشد؛ از حیث جنس نیز انواع مختلفی در بازار موجود میباشد که غالبا از جنس چوب، فلز و یا ترکیبی از این دو ماده میباشد.
یکی دیگر از اشکال مختلف گونیا، گونیای تاشو میباشد. این گونیا دارای دو بازو و یک زبانه میباشد که در وسط آن شکافی است که به واسطه ی آن شکاف میتوان گونیا را تنظیم کرد؛ کاربرد این نوع گونیا برای ایجاد زوایای مختلف روی قطعه میباشد. همچنین قابل ذکر است که این گونیا درجه بندی ندارد و برای اندازه گیری، به ابزار نقاله نیاز داریم.
علاوه بر آن این نوع گونیا از جنس های مختلف مانند چوب یا پلاستیک یا ترکیبی از چوب و فلز میباشد. از این ابزار میتوان زاویه های بین 5درجه تا 180 را ترسیم کرد. یکی دیگر از شکل های گونیا تاشو، گونیای چرخنده است که این گونیا دارای دو بازو است که به کمک یک پیچ حول یک محور میچرخد و برای اندازه گیری زوایای داخلی و خارجی بسیار کاربردی میباشد
یکی دیگر از اشکال مختلف گونیا، گونیای مرکب است. دلیل نامگذاری این گونیا به دلیل شکل ظاهری و چند تکه بودن آن است. این گونیا که نوعی ابزار تخصصی برای کارهای مهندسی میباشد و برای برش اجسام گرد و زاویه دار کاربردی میباشد که کار با این وسیله نیازمند به دانش قبلی میباشد. این ابزار دارای خط کشی با طول 30 سانتی متر است. این وسیله دارای بخش های مختلف از جمله سر گونیایی، سر زاویه یاب و همچنین مرکز یاب است.
بخش سر گونیایی شامل تراز، بدنه، پیچ و مهره نگه دارنده سوزن خط کش میباشد که کمک به عملیات تراز عمودی وافقی میکند. سر زاویه یاب نیز دارای بخش های تراز، نقاله و بدنه میباشد؛ در انتهانیز بخش مرکز یاب، دارای دو قطعه ی فلزی با زاویه داخلی 90 درجه میباشد و به بدست آوردن مرکز دایره یا هر شئ دیگر کمک میکند.
گونیا مدرج چیست؟
در جواب این سوال که گونیا مدرج چیست باید توضیح داد که گونیا با توجه به نوع کاربردشان اشکال مختلفی دارند؛ علاوه بر آن گونیا هابه دو دسته ی مدرج و غیر مدرج تقسیم میشوند.
گونیای غیر مدرج گونیایی است که صرفا جهت خط کشی کاربرد دارد و استفاده میگردد اما نوع دیگر آن که مدرج میباشد علاوه بر کاربرد خط کشی جهت اندازه گیری هم استفاده میشود. برای مثال گونیای تاشو نوعی گونیای غیر مدرج است که برای اندازه گیری به ابزار نقاله در کنار ان نیازمندیم اما گونیای ساده در دو شکل مدرج و غیر مدرج دیده میشود.
گونیا در کدام مشاغل کاربرد دارد؟
در پاسخ به این سوال که گونیا در کدام مشاغل کاربرد دارد باید گفت که گونیا نوعی ابزار اندازه گیری است که معمولا در صنعت استفاده میشود و بسیاری از مهندسان و به ویژه معماران از این ابزار صنعتی استفاده میکنند؛ بعلاوه گونیا در صنعت های مختلف دیگر مانند صنعت چوب، قالب سازی و همچنین صنایع فلزی جهت خط کشی و اندازه گیری چوب و همچنین آزمون و خطای درستی اتصالات استفاده میشود. علاوه بر کاربرد در صنعت این گونیا ابزاری در دست بسیاری از دانشجویان رشته های مهندسی و فنی میباشد و علاوه بر آن وسیله ای در دست دانش آموزان در کلاس های ریاضیات و هندسه میباشد.
چرا باید از گونیا استفاده کرد؟
گونیا نوعی ابزار فنی است که باعث میشود تا اندازه گیریهای درست تر و بهتر داشته باشیم و درصد خطاهارا در حین انجام کار کم کنیم تا نتیجه ی بهتری ببینیم. این وسیله برای درجه بندی های درست در صنایعی که نیاز به دقت و اندازه گیری دقیقی دارند بسیار کاربردی است. برای مثال در تاسیسات و ساختمان سازی جهت آزمایش درست بودن اتصالات استفاده میگردد و این گونه میتوان توجیه شد که چرا باید از گونیا استفاده کرد.
تا قبل از استفاده از این ابزار کاربردی برای اندازه گرفتن زوایای مختلف دردسر های بیشتر وجود داشت؛ اما خوشبختانه با به میان آمدن این وسیله ی صنعتی کاربردی باعث شد تا مزایای استفاده از گونیا در کار بیشتر از قبل به چشم بیاید و جایی برای این سوال که مزایای استفاده از گونیا در کار چیست نباشد.
- اخوان الهی
- 1399/12/23
- 46 بازدید